
13 februari 2024
Borski Fund investeert in innovatieve oplossing voor grafiet-tekort
13 februari 2024
Borski Fund, onderdeel van StartGreen Capital, leidde samen met Innovation Industries en InnovationQuarter een investeringsronde van tien miljoen euro in het Delftse bedrijf CarbonX. De deep tech start-up gaat het geld gebruiken voor verdere ontwikkeling van zijn alternatief voor grafiet, een belangrijke grondstof voor batterijen.
Dreigend tekort
Batterijen voor elektrische voertuigen (EV’s) bestaan voor ongeveer de helft uit grafiet. Aangezien de vraag naar EV’s naar verwachting flink blijft groeien, kunnen de grondstofketens het niet bijbenen. Tegen 2030 is het tekort wereldwijd naar verwachting 1 miljoen ton anodemateriaal, wat overeenkomt met een marktkans van 8 miljard dollar. Bovendien kondigde China eerder vorige maand exportbeperkingen aan voor grafiet, waardoor de aanvoer naar de VS en de EU werd beperkt.
Lokaal en onafhankelijk
CarbonX, in 2014 opgericht door Rutger Van Raalten en Daniela Sordi, wil lokale toeleveringsketens opzetten en daarmee onafhankelijk worden van de toeleveringsketen van natuurlijk grafiet, gedomineerd door China. CarbonX maakt daarvoor gebruik van een unieke emulsietechnologie om een nieuw koolstof-anodemateriaal in grote volumes te produceren in regionale productiefaciliteiten.
CEO van CarbonX Rutger van Raalten:
‘Met deze investering willen we samen met batterij- en autofabrikanten de toepassing van het alternatieve grafiet verder testen. Ik verwacht in 2025 de eerste productie in Europa.’
Circulair en duurzaam alternatief
Andere vervangers voor grafiet in batterijen zijn onder meer synthetisch grafiet en silicium. ‘De productie van synthetisch grafiet kost echter veel meer energie dan onze toepassing en silicium kent uitdagingen in stabiliteit’, stelt Van Raalten. De unieke grondstoftechnologie van CarbonX verbruikt weinig energie in vergelijking met synthetisch of natuurlijk grafiet, wat resulteert in lagere kosten en een kleinere koolstofvoetafdruk. CarbonX kan met zijn methode ook grafiet maken uit biomassa en afgedankte autobanden, waarmee de productie circulair is.
Lees ook het artikel in het Financieel Dagblad over deze baanbrekende innovatie.