Ga naar hoofdinhoud

Katalysator van duurzame vooruitgang – Hoe doen we dat?

In ons Impact Report kunt u precies lezen welk verschil we maken en hoe we dat doen. Kort samengevat doen we dat door:

Te investeren en te beheren
Wij investeren in impactondernemingen met zowel leningen als risicokapitaal en beheren deze financieringen zorgvuldig. 

Thema’s in de markt te signaleren
Met een ervaren team van specialisten signaleren wij in een vroeg stadium thema’s in de markt die financiering nodig hebben.

Nieuwe fondsen te ontwikkelen
Samen met onze investeerders ontwikkelen wij nieuwe fondsen en financieringsmogelijkheden die de transitie naar duurzaamheid, circulariteit en diversiteit versnellen.

Gerealiseerde impact in 2022

404

Ton CO2-reductie

1,097

FTE werkgelegenheid gecreëerd

204

euro omzet duurzame producten/diensten

34

FTE vrouw

23

vrouwelijk management
Lees er hier alles over in het Impact Report StartGreen Capital 2022

Theory of Change StartGreen

Impact-investeren is nog steeds een niche-activiteit. Wij willen daar mainstream gedachtegoed van maken. Hoe we dat doen kunt u zien in het Theory of Change-model dat wij daarvoor volgen: in eenvoudige stappen maken we duidelijk wat het doel is, waarom dat het doel is en hoe we dit kunnen bereiken.

Om te meten in welke mate ondernemingen bijdragen aan welke van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), hebben we een indicatorenset ontwikkeld met een aantal indicatoren per SDG. Indicatoren zijn bijvoorbeeld het aantal kinderen dat betere scholing ontvangt, het aantal huishoudens dat bijdraagt aan een duurzame samenleving, het aantal kilojoules energie dat wordt opgewekt of de hoeveelheid CO2 die wordt bespaard. Per onderneming bepalen we één of meerdere indicatoren.

Lees hier meer over de Sustainable Development Goals (SDGs)
Lees er hier alles over in het Impact Report StartGreen Capital 2022

Energietransitie

Inmiddels durven wij onszelf ook expert te noemen op het gebied van financiering van de verduurzaming van energievoorziening in Nederland. We investeren in projecten en beheren fondsen die de overgang naar duurzame energie versnellen. Zoals Energiefonds Overijssel: het grootste regionale energiefonds in Nederland, waarbij wij al sinds de oprichting in 2012 als beheerder betrokken zijn.

Circulariteit

Wij -en gelukkig steeds meer mensen met ons- geloven dat de huidige lineaire en fossiele economie niet het eeuwige leven heeft. De daaruit voortvloeiende klimaatproblemen en het opraken van natuurlijk hulpbronnen spreken voor zich. Het vraagt om een nieuw economisch systeem dat de draagkracht van de aarde respecteert en de behoefte van mens, dier en milieu in een gezonde balans houdt. Deze nieuwe economie zal gericht zijn op hergebruik en herstel. Vanuit die gedachte zijn we onder andere ons crowdfundingplatform OnePlanetCrowd gestart. Daar brengen we innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Diversiteit

Bij StartGreen Capital geloven wij in diversiteit, gelijkheid en eerlijke kansen voor iedereen. Daarom investeren wij in fondsen en projecten die deze eerlijke kansen bevorderen. Waarom? Omdat bedrijven met een divers team vaak innovatiever zijn en beter presteren. En omdat diversiteit, kapitaal en zakelijke kansen wat ons betreft heel goed samengaan. Vanuit die gedachte zijn wij mede-oprichter van het Borski Fund, dat durfkapitaal biedt aan vrouwelijke ondernemers om zo hun aandeel in de economie te vergroten.

Innovatieve financieringsmogelijkheden

We durven dingen te doen die nog nooit eerder zijn gedaan: in de opzet van nieuwe fondsen, de structurering van financieringen en de financiering van innovaties. We bieden een breed spectrum aan financieringsproducten die ons uniek maakt als fondsbeheerder.

Onze inbreng gaat verder dan alleen financiering verstrekken en structureren. Onze kracht zit vooral in de combinatie van expertise, marktkennis, netwerk, ondernemersbegeleiding en investeringservaring. Door de jaren heen hebben we heel veel ervaring opgedaan in impact-investeren binnen de belangrijkste thema’s van deze tijd. Daardoor weten we waar de kansen liggen voor nieuwe financierings- en investeringsmogelijkheden.

We signaleren niet alleen de nieuwste ontwikkelingen in de markt als eerste; we kunnen ook de behoefte van ondernemers en investeerders samenbrengen in nieuwe fondsen en structuren. We werken met alle partijen samen als partner om zowel de onderneming als de investering succesvol te maken.

Financieringsinstrumenten StartGreen Capital

Op basis van de behoeftes van de bedrijven die wij financieren, zetten we verschillende financieringsinstrumenten in, waarbij we vaak meerdere mogelijkheden combineren, zoals:

Converteerbare leningen

Aandelen

Senior en junior leningen

Garanties

Crowdfunding

Investeringsproces

Wat kunnen wij voor u doen?

Bij StartGreen Capital bent u verzekerd van een goede balans tussen ondernemend en verantwoord financieren, om zo succesvolle impact ondernemers te laten groeien. Meer weten over hoe wij werken en wat we voor u kunnen doen?

nl_NLNederlands