Ga naar hoofdinhoud

23 april 2024

Al eerder kon u lezen dat de groengastinstallatie van Sustenso in Alkmaar is verkocht aan ENGIE.
In dezelfde week werd bekend dat ENGIE ook de nieuwe eigenaar wordt van de groengastinstallatie van Agro Energie Hardenberg, een portfoliobedrijf van Energiefonds Overijssel.

Sinds 2016 werkt Agro Energie Hardenberg (AEH) aan de productie van groene stroom en groengas. Energiefonds Overijssel is sinds 2019 betrokken geweest bij AEH en financierden de eerste en de tweede uitbreiding van hun groengasinstallatie. De groengasinstallatie van Sustenso is tot volle ontwikkeling gekomen als portfoliobedrijf van PDENH en KplusV. Met deze verkoop realiseert StartGreen dus twee succesvolle exits in één week.

Belangrijke stap

De twee groengasinstallaties in Hardenberg en Alkmaar hebben een maximale jaarlijkse productiecapaciteit van respectievelijk 90 GWh en 47 GWh. Voor ENGIE vertegenwoordigen de overnames een belangrijke stap in het behalen van haar duurzaamheidsdoelstellingen. Het zijn ENGIE’s eerste productie-installaties voor groen gas in Nederland. De energieleverancier wil niet alleen wereldwijd volledig CO2-neutraal zijn in 2045, maar ook een leidende rol pakken in de Nederlandse energietransitie. Binnen deze ambitie speelt groen gas een belangrijke rol.

Circulair alternatief voor aardgas

Biomethaan, in de volksmond groen gas genoemd, wordt geproduceerd door vergisting, een biologisch proces. Na zuivering heeft groen gas dezelfde eigenschappen als aardgas. Groen gas kan aardgas dus een-op-een vervangen, waardoor er geen aanpassingen nodig zijn aan de bestaande gasinfrastructuur. Ook voor bedrijven zal een overstap van aardgas op groen gas geen impact hebben op de bedrijfsvoering. En omdat groen gas lokaal wordt geproduceerd met biologische reststromen en mest, is deze duurzame brandstof circulair en draagt groen gas bij aan de leveringszekerheid. ENGIE ziet groen gas daarom als een belangrijk onderdeel van een duurzame energiemix.

Wim Kuster, Directeur Renewable Gases Nederland:

“Groen gas is een schone brandstof die op veilige wijze kan worden geproduceerd. Toch staat groen gas nog altijd in de schaduw van andere duurzame energiebronnen. ENGIE gelooft dat alle routes richting verduurzaming moeten worden bewandeld. Daarom blijven we fors investeren om de productie van groen gas op te schalen, zowel in Nederland als in Europa. Deze opschaling is binnen afzienbare tijd haalbaar: er zijn voldoende biologische reststromen beschikbaar en er zijn geen aanpassingen nodig aan de Nederlandse gasinfrastructuur.”

nl_NLNederlands