Ga naar hoofdinhoud

15 februari 2024

Bij de productie van medicijnen komt 55 procent meer CO2 vrij dan bij die van auto’s. Bovendien is de aanvoer van farmaceutische grondstoffen onzeker geworden door geopolitiek spanningen. Daarom deed Borski Fund, onderdeel van StartGreen Capital, mee aan een investeringsronde van 6,5 miljoen euro in de Berlijnse start- up DUDE CHEM, dat duurzaam en in Europa geproduceerde chemicaliën levert aan de farmaceutische industrie.

DUDE CHEM, opgericht in 2021, kan een groot deel (ca. 75 procent) van de generieke grondstoffen produceren, die de farmaceutische industrie nodig heeft voor de productie van geneesmiddelen. De Berlijnse maakt de chemicaliën niet zelf, maar laat ze maken met de gepatenteerde processen die het zelf heeft ontwikkeld.

Lees ook het artikel over deze investering op Sifted

Goedkoper en schoner
De start-up heeft met machine learning, AI-modellen en kwantumchemische simulaties chemische productieprocessen ontwikkeld die ongeveer 30 procent minder kosten dan traditionele methoden. Verder zegt de start-up de kosten van chemische productie met 30 procent te kunnen verlagen en het proces milieuvriendelijker te maken. De gepatenteerde chemische productieprocessen van DUDE CHEM kunnen de CO2-uitstoot bij de ontwikkeling van medicijnen met 40 procent verminderen en het afval dat daarbij ontstaat tot 70 procent, zegt oprichter en CEO Sonja Jost.

Supply chain security
Momenteel komen de grondstoffen grotendeels uit Azië. Het terughalen van de chemische productie naar Europa en de VS levert een bijdrage aan de versterking van medische toeleveringsketens. ‘Met het oog op de toenemende geopolitieke spanningen, moeten we zorgen voor een zekere mate van onafhankelijkheid op kritieke gebieden van de gezondheidszorg,’ aldus Jost.

Uitbreiding
De investeringsronde werd geleid door Vorwerk Ventures en b2venture, met deelname van Frontline, Borski Fund, Auxxo en Push Ventures. Met het geld gaat DUDE CHEM de productie en het aantal medewerkers uitbreiden (van 17 naar 30 in 2025). Ook wil het bedrijf de productie uitbreiden naar andere segmenten, zoals Food en Cosmetics.

nl_NLNederlands