Ga naar hoofdinhoud

30 maart 2023

Energiefonds Overijssel doet, samen met Oost NL en Icos Capital,  een vervolginvestering van €1,5 miljoen  in PEF Technologies. Dit bedrijf ontwikkelt een vernieuwende technologie die met lagere temperaturen – en daardoor tot 50% minder energie – vloeistoffen kan conserveren, zonder verlies van smaak, kleur en voedingswaarde. 

Op zoek naar betere methode

Met pasteurisatie is het mogelijk om vloeistoffen zoals zuivel en vruchtensap minder snel te laten bederven. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de vloeistoffen kortstondig tot hoge temperatuur worden verwarmd, waardoor de schadelijke bacteriën worden gedood. Een nadeel hiervan is ook dat door verhitting de smaak verandert en het product aan voedingswaarde verliest. Dit verwarmen kost veel en kostbare energie. De huidige conserveringsmethode is dus niet optimaal, veel voedselproducenten zijn daarom op zoek naar een alternatief.

NanoPEF

PEF Technologies heeft hiervoor een alternatief gevonden in de vorm van ‘nano-PEF’ (nanosecond Pulsed Electric Fields). Met die oplossing is melk van een maand oud nog even lekker en gezond als op de dag dat de koe werd gemolken.

Yulia Mitko, Director Operations bij PEF Technologies legt uit: “We hebben een machine ontwikkeld die een elektrische pulse van een zeer hoge intensiteit voor een extreem korte duur – nanoseconden – door producten kan sturen. Daarmee doden we de bacteriën in bijvoorbeeld melk. De verwerkings-temperatuur komt daarbij niet boven de 65 graden uit.”

Eerste resultaten en toekomst

In de zomer van 2022 investeerden Energiefonds Overijssel, Icos Capital en Oost NL voor het eerst in PEF Technologies. Daar is nu een vervolg op gekomen met deze investeringsronde. PEF Technologies gaat met de investering deze energie-efficiënte en niet-thermische technologie verder ontwikkelen en in de markt zetten. Daarbij worden er hiermee ca. 15 fulltimebanen gecreëerd in de provincie.

Radboud Dood, Investment Manager bij Energiefonds Overijssel zegt hierover: “Met deze investering benadrukken we ons vertrouwen in de nanoPEF-conservering als een ‘game changing’ duurzame technologie voor de voedingsindustrie. Het team van PEF Technologies is volledig toegewijd aan de uitvoering van het plan om van nanoPEF de volgende pasteurisatiestandaard te maken, met als resultaat voedsel met een betere smaak, betere kwaliteit en in een beter milieu.”

nl_NLNederlands