Ga naar hoofdinhoud

10 mei 2024

Onlangs publiceerde Energiefonds Overijssel, een van de fondsen onder beheer van StartGreen Capital, zijn jaarverslag. Daaruit bleek dat het fonds goed op weg is om de door de provincie gestelde duurzaamheidsdoelen te halen. Zo heeft het fonds maar liefst 18 Overijsselse impact-ondernemers gefinancierd en 372.000 ton CO2-uitstoot bespaard.

Mooie mijlpalen

2023 was een jaar met mooie mijlpalen voor het fonds. Zo hebben ze 18 Overijsselse ondernemingen en projecten kunnen financieren voor een totaalbedrag van meer dan 50 miljoen euro: een nieuw record. De totale portefeuille van het fonds heeft een waarde van bijna 350 miljoen euro.

372.000 ton CO2-uitstoot bespaard

Het fonds heeft nu een potentieel om meer dan 135.000 huishoudens in Overijssel te verduurzamen. Dat is meer dan alle huishoudens in Enschede en Deventer samen. Ook leverden de financieringen van het fonds samen een vermindering van CO2-uitstoot op van ruim 372.000 ton. Verder hadden ze de primeur om hun eerste grote waterstofproject te financieren: H2-GO.

Bekijk alle impact, resultaten en interviews van het Energiefonds Overijssel.

Verwachting voor 2024

Fondsdirecteur Anouk Blum: ‘In 2024 gaan wij vol energie door met het verduurzamen van Overijssel. We verwachten hetzelfde aantal ondernemingen te financieren als in 2023. De nadruk zal daarbij liggen op het ontzien van het elektriciteitsnet, onder andere door het stimuleren van de ontwikkeling van batterijen. Daarnaast zal er veel aandacht uitgaan naar het stimuleren van wind op land en de verduurzaming van vastgoed.’

 

nl_NLNederlands