Ga naar hoofdinhoud

7 februari 2022

Vorige week dinsdag gaf de Provinciale Staten van Overijssel haar goedkeuring aan de voorgenomen extra investering van 50 miljoen euro voor Energiefonds Overijssel door de European Investment Bank (EIB). Hiermee is de weg vrij om de financieringsruimte tijdelijk op te schroeven naar 330 miljoen euro.

Verder verduurzamen provincie
De samenwerking tussen de provincie Overijssel, de EIB en Energiefonds Overijssel is de uitkomst van een lang traject en een langgekoesterde wens van de provincie om meer middelen uit Europa te betrekken. Door de fondsuitbreiding wordt StartGreen Capital als fondsmanager van Energiefonds Overijssel in staat gesteld om de provincie Overijssel nóg verder te verduurzamen.

Anouk Blüm, directeur Financieringen van StartGreen Capital: ‘De lening van de EIB zal ons in staat stellen om via Energiefonds Overijssel mooie, impactvolle initiatieven te stimuleren. Daarnaast heeft de  Provinciale Staten ons groen licht gegeven voor verbreding van onze financieringsscope. Naast duurzame energieprojecten, zoals zonneprojecten kunnen we nu bijvoorbeeld ook investeren in circulaire projecten. Verder kunnen we nu eerder in de ontwikkeling van projecten participeren, een fase met wat meer risico. Daardoor kunnen we nog meer impact maken.’

Europese subsidies
De Europese Investeringsbank (EIB) is de kredietverlenende instelling van de Europese Unie; de aandeelhouders van de EIB zijn de EU-lidstaten. Zowel EFO als de provincie zijn in de aanloop door de EIB beoordeeld als stabiele en betrouwbare partners. In december 2021 heeft het bestuur van de EIB de aanvraag goedgekeurd. Met de steun van de EIB groeit de financieringsruimte van EFO (tijdelijk) naar € 330 miljoen.

Motor van de Overijsselse energietransitie
Overijssel wil in 2023 20 procent van de totale energiebehoefte halen uit hernieuwbare energie en in 2050 energie neutraal zijn. Energiefonds Overijssel – het regionale energiefonds van de provincie Overijssel – draagt sinds 2013 bij aan de financiering van deze opgave.

Sinds de oprichting eind 2012 heeft Energiefonds Overijssel – beheerd door StartGreen Capital – al meer dan € 277 miljoen aan financieringen verstrekt aan ondernemingen: middelen die bijdragen aan verduurzaming van de Overijsselse economie. Als publiek fonds financiert Energiefonds Overijssel daar waar de markt nog niet altijd (volledig) meedoet, omdat het verwachte rendement op deze investeringen te laag, te laat of te onzeker is en/of het risico te hoog.

Voorbeelden van het soort projecten die met de EIB-middelen ondersteund kunnen worden vindt u op: www.energiefondsoverijssel.nl.
Daar vindt u ook het persbericht van Energiefonds Overijssel over deze uitbreiding.

 

nl_NLNederlands