Ga naar hoofdinhoud

2 februari 2023

Het Nederlandse duurzame smartphonebedrijf Fairphone heeft 49 miljoen euro groeikapitaal opgehaald. Daarmee kan het zijn merkpositie versterken en nog meer bewustzijn creëren over eerlijkheid en duurzaamheid in de elektronica-industrie. De investering komt van een internationaal consortium van impactbeleggers en bestaande aandeelhouders, waaronder Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH).

Een internationaal consortium van impactbeleggers onder leiding van nieuwe aandeelhouders Invest-NL, het ABN AMRO Sustainable Impact Fund en bestaande aandeelhouder Quadia met haar Regenero Impact Fund, bundelde de krachten met andere bestaande aandeelhouders DALHAP, DOEN Participaties en PDENH om €49 miljoen te investeren.

Anthony Viellevoije, Investment Director van PDENH:

‘We zijn er trots op dat Fairphone deze belangrijke mijlpaal bereikt, en het bedrijf en de impact ervan naar een hoger niveau tilt. PDENH investeerde eind 2018 en het bedrijf is sindsdien succesvol gegroeid: de inkomsten zijn bijna verzesvoudigd en parallel hieraan heeft het bedrijf een winstgevende status bereikt. De impact is tegelijkertijd enorm geweest, zowel door besparing van uitstoot als door verbetering van de arbeidsomstandigheden in veel toeleveringsketens. We zijn ervan overtuigd dat Fairphone zijn groei kan voortzetten en steunen deze ronde dan ook vol vertrouwen met een substantiële vervolginvestering.’

Snellere groei, grotere impact

Met deze investering kan Fairphone zijn groei versnellen en zijn impact vergroten, terwijl het zijn impactgedreven missie naar eerlijkere elektronica blijft nastreven. Verder wordt de investering gebruikt voor de afwikkeling van bestaande leningen en gedeeltelijke exit van huidige aandeelhouders en meer dan 1000 crowdfunders die in 2018 via Oneplanetcrowd zijn ingestapt.

De financiering zal ook worden gebruikt om de integratie van eerlijke en gerecyclede materialen in het volledige productportfolio van Fairphone te versnellen, bijvoorbeeld door de mijnbouw-waardeketenprogramma’s in Afrika en Zuid-Amerika en eerlijke loonprogramma’s in Azië uit te breiden. Bovendien zal Fairphone investeren in productontwikkeling en verbetering van de klantenservice, om ervoor te zorgen dat gebruikers hun Fairphone langer in gebruik houden.

Over PDENH: 

PDENH is opgericht door de provincie Noord-Holland met als doel de duurzame economie in Noord-Holland te stimuleren. Het fonds investeert in bedrijven en projecten die zich richten op de energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit. Het fonds heeft een omvang van € 85 miljoen en heeft sinds oprichting in meer dan 30 bedrijven en initiatieven geïnvesteerd. PDENH wordt beheerd door KplusV en Startgreen Capital. www.pdenh.nl

nl_NLNederlands