Ga naar hoofdinhoud

Expertblog – 11 april 2024

Naast medeoprichter van StartGreen Capital, is Laura Rooseboom medeoprichter en partner van Borski Fund. Dit fonds verbetert de toegang tot kapitaal voor groeibedrijven met een divers team en een vrouwelijke (co-)founder. In dit blog deelt Laura haar inzichten over het investeringslandschap en geeft ze tips aan startende vrouwelijke ondernemers die op zoek zijn naar durfkapitaal.

De financieringskloof dichten

Het Borski Fund is vernoemd naar Johanna Borski, een van de eerste Nederlandse vrouwelijke investeerders. ‘Zij is ons rolmodel, omdat ze meer dan tweehonderd jaar geleden een zeer actieve investeerder was en onder andere de oprichting van De Nederlandsche Bank mede financierde,’ legt Laura uit. ‘Helaas is er in 200 jaar niet veel veranderd, want nog steeds gaat slechts 2 procent van het investeringskapitaal naar groeibedrijven die in handen zijn van vrouwen en 7 procent naar gemengde teams. De rest van de investeringen gaat naar teams die alleen uit mannen bestaan.’ Het fonds heeft zich daarom ten doel gesteld om deze ‘financieringskloof’ zo snel mogelijk te dichten. Laura: ‘Daarom is Borski het eerste tech- en innovatiefonds in Europa dat uitsluitend investeert in door vrouwen geleide start-ups, van seed stage tot scale-ups.’

Het investeringslandschap veranderen

‘We willen door te investeren niet alleen deze financieringskloof verkleinen, maar ook het hele investeringslandschap veranderen’, vervolgt Laura. ‘We denken dat naarmate meer vrouwen succesvolle bedrijven opbouwen en die uiteindelijk verkopen, er drie belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden: 1) er komen meer vrouwelijke rolmodellen die andere vrouwen inspireren een eigen bedrijf op te zetten. 2) deze vrouwen gaan waarschijnlijk investeren in de nieuwe generatie vrouwelijke ondernemers; het is bekend dat de meeste business angels zelf als ondernemer zijn begonnen. 3) Er komen andere, broodnodige innovaties op de markt, zoals femtech-oplossingen. Deze innovaties dragen positief bij aan de gezondheid van vrouwen en vullen de hiaten in de medische zorg.’

Medische innovaties

In tegenstelling tot andere fondsen heeft Borski Fund niet te klagen over het aanbod goede vrouwelijke startende ondernemers. ‘Er is bepaald geen gebrek aan belangstelling: jaarlijks dienen zo’n 600 ondernemers een aanvraag bij ons in,’ zegt Laura. ‘We kijken vooral naar tech-bedrijven met flinke ambities.’ Opvallend is dat een derde van de start-ups en scale-ups die zich aanmelden in de medische hoek zit. Laura denkt dat dit komt doordat ondernemers vaak een bedrijf beginnen om een probleem of frustratie op te lossen die ze in hun werk tegenkomen. ‘Ik denk dat onder artsen en ander hoogopgeleid medisch personeel de man-vrouwverhouding meer in balans is; dat leidt verhoudingsgewijs tot veel start-ups door vrouwen op dit gebied. Bij veel andere technische beroepen werken nog steeds meer mannen. Naar mijn mening is dit vooral een sociale kwestie. Daar kun je als investeerder niet veel aan doen. Het zal helpen als we de kinderopvang in Nederland beter regelen.’

Tips gebaseerd op ervaring

Welk advies zou Laura geven aan start-ups met vrouwelijke en andere ondervertegenwoordigde oprichters, die momenteel moeite ondervinden met het ophalen van financiering?

Tip 1: Zoek investeerders met gemengde investeringsteams. Vrouwelijke investeerders kijken anders naar bedrijven dan mannen en herkennen andere problemen en kansen.

Tip 2: Bereid je goed voor door met andere oprichters te praten die al geld hebben opgehaald voordat je naar investeerders gaat.

Tip 3: Wees je ervan bewust dat investeerders je prognoses zullen laveren, dus wees niet te bescheiden in je prognoses en/of over het bedrag dat je wilt ophalen.

Tip 4: Fondsenwerving is voor iedereen moeilijk, het kost veel tijd en moeite, dus begin op tijd wanneer je nog genoeg geld op de bank hebt staan.

Tip 5: Om je einddoel te bereiken, moet je de weg ernaartoe in de gaten houden en je niet van het pad laten brengen door tegenslagen.

Nieuw fonds, nieuwe kansen

Laura is blij dat er steeds meer aandacht komt voor de thema’s gelijkheid, diversiteit en inclusie. ‘Maar dat betekent niet dat het financieringsgat gedicht is. Daarom zijn we bezig met een tweede Borski Fonds. Dit fonds heeft dezelfde doelen als het eerste: meer vrouwelijke investeerders, meer vrouwelijke oprichters en meer diverse tech-innovaties. Geïnteresseerde vrouwelijke investeerders en ondernemers zijn welkom op ons kantoor voor een kop koffie.’

Dit blog verscheen eerder op StartupCity Magazine: How to Diminish the Funding Gap for Female Founders

Kijk ook eens op de website van: Borski Fund

nl_NLNederlands