Ga naar hoofdinhoud

Expertblog – 16 november 2021

StartGreen maakt impact met een team van ruim veertig experts. Dat zijn niet alleen specialisten in venture capital en impact investing. Maartje Asscheman bijvoorbeeld, zorgt er samen met haar team van ontwikkelaars voor dat investeerders op een intuïtieve en betrouwbare manier een investering kunnen doen via Oneplanetcrowd.

Intuïtieve flow
Het is mijn taak om te zorgen dat we onze ontwikkelcapaciteit zodanig inzetten, dat we de juiste richting opgaan met het platform. Ik bewaak de koers en bepaal welke toekomstige verbeteringen we nu gaan bouwen en welke later. Dat doe ik samen met drie developers, maar ook samen met mensen in de organisatie van StartGreen.

Als een spin in het web schakel ik met mijn collega’s en sta ik indirect in contact met onze investeerders en ondernemers. Ik weet wat er speelt in de verschillende hoeken van de organisatie, op operationeel en strategisch niveau en sluit de functionaliteit van het platform daarop aan. Voor investeerders betekent dat een intuïtieve flow van registreren tot investeren en het beheer van hun portefeuille. Voor ondernemers kijken we of de afspraken van de financiering aansluiten bij de mogelijkheden op ons platform, bijvoorbeeld bij een specifiek aflosschema of een geheel nieuw financieel product.

Mooi rendement
Oneplanetcrowd bestaat nu ruim 9 jaar. Duurzame en sociale ondernemers kunnen bij ons financiering ophalen voor hun startende of doorgroeiende onderneming. Onze crowd van investeerders bestaat uit ongeveer 26.000 investeerders en 35.000 geïnteresseerden die bij ons ingeschreven staan. Bij de start boden we niet alleen leningen, maar ook nog donaties en voorverkoop. Een investeerder ontving dan als eerste het product of kreeg een andere tegenprestatie. Inmiddels bieden we – als één van de eerste platforms – ook converteerbare leningen. Wij bieden alleen financieringsvormen aan met een goede balans tussen rendement en risico. Tot dusver hebben we al meer dan 150 leningen verstrekt met een totale waarde van 70 miljoen euro.

Unieke servicegraad
We vinden het belangrijk dat een investering impact maakt, ook op lange termijn. Gedurende de hele looptijd van de lening zijn we betrokken. In tegenstelling tot andere crowdfundingplatforms beheren wij de verstrekte leningen zelf en regelen wij het betalingsproces van aflossing en rente. We vragen ondernemers om elk half jaar een update te geven over hun bedrijf en de impact die ze maken met de investering. Via het platform blijven de investeerders op de hoogte van de lening via halfjaarlijkse business updates en andere leningsdetails in het profiel.

Door onze betrokkenheid in het volledige proces, kunnen we vroegtijdig signaleren of de ondernemer in staat is zich aan de afspraken te houden. Wij vertegenwoordigen de crowd en komen op voor de belangen van de investeerders. Mocht een ondernemer niet aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen, gaan we in overleg en passen we eventueel de lening aan. We treffen een regeling met de ondernemer en bieden investeerders de keus om een andere koers in te slaan. Ook dit gebeurt allemaal via het platform.

Unieke producten
Oneplanetcrowd biedt diverse soorten financieringsproducten: leningen, converteerbare leningen – waarbij de lening kan worden omgezet (geconverteerd) in aandelen, aandelen en sinds kort obligatieleningen. Elk product vraagt om een eigen werk- en verwerkingswijze. Een team van drie developers en een product owner werkt aan de ontwikkeling en onderhoud van deze producten. Je kunt je afvragen of dat wel nodig is: het platform doet het toch, is het niet af? Maar het bedrijf staat ook niet stil: processen worden verbeterd en nieuwe producten worden ontwikkeld. Wij willen mee kunnen bewegen met de organisatie.

Balans vinden
Het is altijd een uitdaging om een intuïtief en gebruiksvriendelijk platform voor onze investeerders te onderhouden en daarbij rekening te houden met de strategische wensen van de organisatie én met de wet- en regelgeving die ons als financiële dienstverlener wordt opgelegd. Een goed voorbeeld is de MiFID II-licentie. We hebben vorig jaar hard gewerkt om die te verkrijgen omdat het ons in staat stelt grotere financieringen te doen met obligatieleningen. Maar daarmee moeten we voldoen aan meer regelgeving, waarvoor we investeerderstoetsen moeten afnemen en de identiteit van onze investeerders moeten verifiëren. Dat maakt de start op ons platform minder gebruiksvriendelijk, maar het vergroot de financieringsmogelijkheden. Het is mijn rol als product owner om een balans te vinden tussen wensen en eisen.

State-of-the-artplatform
Naast de keuzes voor functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid, moeten we rekening houden met het onderhoud van het platform. We hechten veel waarde aan een veilig en betrouwbaar platform. Daarom werken we met een dedicated team, gebruiken we up-to-date technologieën voor onze code frameworks en de infrastructuur en passen we een agile werkwijze toe in ons ontwikkelproces. We werken volgens best practices die je ziet bij grote techbedrijven, zoals Booking.com en Google.

Een veilig platform is het uitgangspunt bij elk ontwerp. Bij elke functionaliteit die we ontwikkelen, zorgen we ervoor dat de kans op een datalek minimaal is. Om de zoveel tijd laten we technische analyses doen om de infrastructuur en beveiliging te controleren. Eerder dit jaar hebben we samengewerkt met een team van studenten van de studie Cyber Security. Het lukte hen niet om via de bekende hackingmethodes ons platform te infiltreren. Dat versterkt mijn vertrouwen dat we een state-of-the-art platform hebben.

Maatschappelijk relevant
Inmiddels werk ik ruim 3,5 jaar voor Oneplanetcrowd en nog steeds met veel plezier. Ik vind het belangrijk dat waar ik aan werk, bijdraagt aan een duurzamere en socialere maatschappij. Daarom heb ik bewust gekozen voor een ‘groen’ bedrijf. Hiervoor werkte ik al in de IT maar miste ik de maatschappelijke, sociale en duurzame relevantie. Bij Oneplanetcrowd kan ik én mijn IT-vaardigheden kwijt én bijdragen aan een betere wereld.

nl_NLNederlands