Ga naar hoofdinhoud

Expertblog – 3 juli 2023

‘Goed – verre van perfect – maar we werken eraan en laten ieder jaar vooruitgang zien’. Dat is hoe Dylan Perales, Sustainability Lead bij StartGreen, onze reis op het gebied van impact- en ESG-rapportage samenvat. In deze blog deelt Dylan zijn gedachten over de uitdagingen die hij en zijn conculega’s tegenkomen door de introductie van het EU Sustainable Finance Action Plan (inclusief de Sustainable Finance Disclosure Regulation en de EU Taxonomy).

Meer datapunten

Het aantal vereiste datapunten is vorig jaar aanzienlijk toegenomen. Om je een idee te geven: momenteel vragen we elk bedrijf in onze portefeuille te rapporteren over 40 impact- en ESG-gerelateerde indicatoren. Met meer dan 100 bedrijven in onze portefeuille die we actief volgen, resulteert dit in meer dan 4.000 datapunten die moeten worden aangeleverd, geverifieerd en geconsolideerd. Sommige van deze datapunten, zoals de uitstoot van broeikasgassen (scope 1/2/3), vereisen nog veel meer onderliggende datapunten om berekend te kunnen worden.

Niet eenvoudig

Degenen die dit al eerder hebben gedaan, weten dat dit geen gemakkelijk proces is. Zeker niet in de context waarin wij opereren: veel van onze portefeuillebedrijven zijn relatief jong en klein. Door de omvang van deze bedrijven zijn gegevens hierover vaak niet openbaar beschikbaar of via een dataleverancier te verkrijgen, wat wel vaak het geval is bij grote beursgenoteerde bedrijven.

Daarnaast hebben de portfoliobedrijven zelf vaak niet de middelen of verplichting om over deze indicatoren te rapporteren. Omdat indicatoren generiek zijn, zijn sommige niet relevant voor onze portefeuillebedrijven vanwege hun kleine omvang en/of vroege ontwikkelingsfase. Onze vragenlijst is daarom ingevuld op een ‘best effort basis’.

Vrijwel onmogelijk

Volledige en volledig betrouwbare rapportage – die momenteel vereist is om de SFDR PAI-verklaring openbaar te delen op entiteitsniveau – lijkt op dit moment te mooi om waar te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de industrie volwassen gaat worden en dat rapportage over bijvoorbeeld broeikasgasemissies uiteindelijk net zo gewoon zal worden als rapportage over financiële gegevens. Maar dat zal tijd kosten. Rapporteren voor de EU Taxonomie kan ook een hele uitdaging zijn als je in de details duikt. Onderbouwing van de”Do No Significant Harm” criteria bijvoorbeeld, vereist veel gegevens die onze bedrijven niet altijd direct beschikbaar hebben.

Uitdagende regelgeving

Ik sta volledig achter het doel van de SFDR en de EU Taxonomy: het creëren van transparantie in duurzame financiering en het voorkomen van greenwashing. Ook begrijp ik dat het complex is om een dergelijke regelgeving vorm te geven. Het heeft al geleid tot veel meer bewustzijn van en een kritisch debat over duurzame en ESG-gerelateerde onderwerpen binnen een bredere groep investeerders, wat heel goed is. Compliance vergt echter ook veel extra tijd van financiële marktdeelnemers en de organisaties die zij financieren; tijd die soms op een effectievere manier kan worden benut.

Ik hoop dat autoriteiten deze uitdaging begrijpen en zich bij verdere ontwikkeling van de regelgeving richten op de belangrijke aandachtsgebieden. Verder wens ik dat ze rekening houden met proportionaliteit – zoals bedrijfsgrootte of fase. Tot slot hoop ik dat ‘best-effort’-inspanningen worden gewaardeerd in plaats van afgestraft. Dat laatste brengt het risico met zich mee dat veel financiële marktdeelnemers niet of uiterst conservatief rapporteren.

Ons nieuwe impactrapport

Bij dit soort uitdagingen geloof ik sterk in gewoon beginnen en optimaliseren tijdens de reis. Dat is wat we de afgelopen vijf jaar hebben gedaan bij StartGreen Capital. En ik ben trots op ons nieuwe Impact Report. Ik wil ons team, adviseurs en vooral de portfoliobedrijven bedanken voor hun steun en de positieve impact die we samen maken!

Lees het hele rapport

 

nl_NLNederlands