Ga naar hoofdinhoud

Expertblog – 6 juni 2023

StartGreen financiert de aanleg van een groot zonnepark bij Almelo. Deze financiering is onder andere mogelijk, doordat laadpuntenbeheerder Allego de komende tien jaar gegarandeerd de opgewekte stroom afneemt. Investment Director Nienke Rijpstra beschrijft in dit blog de voordelen van afnamecontracten en andere innovatieve financieringsstructuren.

Lening van 20 miljoen euro

Deze zomer begint de aanleg van een heel groot zonnepark in Overijssel. In een gebied van 62 hectaren komt 47 hectaren aan zonnepanelen te liggen. De overige 15 hectaren worden groen. De 70.000 panelen generen samen jaarlijks 43.000 Megawattuur duurzame energie, genoeg om 17.000 huishoudens van stroom te voorzien. Zonnepark Aadijk II levert daarmee een flinke bijdrage aan de doelstelling van de provincie Overijssel om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Energiefonds Overijssel heeft daarom de grootste lening in haar bestaan uitgegeven aan dit project: 20 miljoen euro.

Zie ook: Energiefonds Overijssel financiert groot zonnepark bij Almelo

Win-winsituatie

Bijzonder aan dit project, is dat het risico deels wordt gedekt door een zogenoemde CPPA (Corporate Power Purchase Agreement): een afnamecontract. In dit geval garandeert de CPPA tien jaar lang de afname van de opgewekte stroom tegen een vaste prijs door Allego. De CPPA stelt Allego in staat duurzame elektriciteit rechtstreeks af te nemen van zonnepark Aadijk II, zonder tussenkomst van een energieleverancier. Zo’n afnamecontract levert dus een win-winsituatie op, waarbij zowel de ondernemer als het zonnepark profiteren van langetermijnzekerheid.

Uitdagende financiering

De financiering  van een zonnepark op basis van een (C)PPA is op dit moment nog een uitdaging. Banken zijn gewend om zonneprojecten te financieren wanneer er nauwelijks sprake is van risico, dus eigenlijk alleen als de SDE-subsidie dekkend is. StartGreen durfde dat risico wel te nemen. Zelfs als de afnamepartij zou wegvallen, heeft het zonnepark voldoende opties om de opgewekte stroom te verkopen en daarmee de lening terug te betalen.

Bovendien vonden wij het een sympathieke match: een groeiend Nederlands bedrijf dat stroom levert aan e-mobility. Met de stroom van Aadijk II kan Allego elke dag ongeveer 2.000 auto’s volledig opladen. Dat past goed bij StartGreens focus op de energietransitie. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: we willen het financiële plaatje rondkrijgen én we willen dat de duurzaam opgewekte stroom een goede bestemming krijgt. StartGreen is dan ook erg trots op deze samenwerking met Klimaatfonds Nederland en Allego.

Aantrekkelijke constructie

Omdat de rente en materiaalkosten zijn gestegen en de SDE-subsidie daalt, is het voor zonprojecten lastiger om hun business case rond te krijgen. Een (C)PPA kan een belangrijke schakel zijn in de financiering van zonneprojecten, maar is nog vrij nieuw. Voordelen zijn dat de afnamepartij een hogere prijs biedt dan de marktprijs op het moment waarop het contract wordt gesloten. Het project weet zich bovendien voor een langere periode gegarandeerd van afname en de afnamepartij heeft in die tijd een zekere stroomaanvoer.

De bottleneck is echter dat vraag en aanbod van elektriciteit nog niet goed op elkaar aansluiten. Er is geen Marktplaats voor bedrijven die stroom afnemen. Dat probleem kunnen we niet oplossen. Wij kunnen wel de financieringskaders vormgeven, zodat het project weet aan welke voorwaarden zo’n afnamepartij moet voldoen. StartGreen onderscheidt zich door per project flexibel naar mogelijke, alternatieve inkomstenbronnen te kijken.

Steeds vaker spreken we ontwikkelaars die op zoek zijn naar vaste afnemers en geïnteresseerd zijn in de financieringsmogelijkheid met een (C)PPA. Iedereen die een CCPA afsluit, gebruikt daarvoor hetzelfde template. Voor dit contract heeft een externe adviseur ons precies uitgelegd hoe dat contract in elkaar zit. Ik voorzie dat de CPPA een belangrijk element gaat worden in projectfinancieringen. Wij weten nu hoe we de daarin gemaakte afspraken moeten beoordelen, dus dat maakt ons nóg aantrekkelijker als financier.’

Alternatieve inkomstenbronnen

Een (C)PPA is één mogelijkheid, maar er zijn meer mogelijkheden. Een andere is het optimaal vermarkten van de opgewekte stroom. Normaal krijgt een project aan het eind van het jaar de gemiddelde uurprijs voor de opgewekte stroom. Er zijn nu een aantal partijen op de markt die op basis van machine learning en big-data continu de beste verkoopprijs zoeken. Die partijen helpen ook vraag en aanbod op het net in balans te houden. Dexter is daar een goed voorbeeld van. Dat vinden we bij StartGreen zo’n goed idee, dat we daarin investeren. We houden de innovaties op het gebied van afname, opslag en alternatieve inkomsten nauwlettend in de gaten, zodat we een pioniersrol kunnen blijven vervullen in financiering van de energietransitie.’

nl_NLNederlands