Ga naar hoofdinhoud

23 november 2022

Oneplanetcrowd, ons platform voor duurzame financieringen, bundelt zijn krachten met De Invesdor Groep – een leidend financieringsplatform in Europa. Hierdoor ontstaat één van de grootste crowdfundingplatforms in Europa. Met ruim 170.000 investeerders heeft de nieuwe combinatie meer dan 438 miljoen euro in meer dan 800 projecten geïnvesteerd.

Oneplanetcrowd krijgt hiermee toegang tot investeerders van de Invesdor Groep – die al actief is in Finland, Duitsland en Oostenrijk. Invesdor op haar beurt kan gebruikmaken van de expertise en het netwerk dat Oneplanetcrowd heeft opgebouwd als het meest duurzame financieringsplatform in de Benelux. Beide fusiepartners delen de ambitie om impactondernemers en investeerders uit de hele Europese Unie samen te brengen. Ook maakt de krachtenbundeling de weg vrij voor Europese expansie, met als doel marktleider in Europa worden.

Samen financieringskloof overbruggen

Nu banken zich steeds verder terugtrekken, is de vraag naar rechtstreekse financiering van innovatieve scale-ups en duurzame energieprojecten in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het overbruggen van deze financieringskloof voor innovatie en de duurzame energietransitie in Europa heeft in de tussentijd alleen maar aan urgentie gewonnen. Wereldwijd is het financieringsgat 4 tot 6 biljoen dollar per jaar[1] om te transformeren naar een koolstofarme economie.

Pioniers in Europese kapitaalmarkt

De introductie van de pan-Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSP) en de mogelijkheid om aandelen en obligaties met behulp van blockchaintechnologie te digitaliseren, toont aan dat de EU crowdfunding hoog op de politieke agenda heeft staan om een Capital Markets Unie (CMU) te creëren. Hiermee zou daadwerkelijk één kapitaalmarkt binnen de gehele EU ontstaan. Invesdor en Oneplanetcrowd zijn pioniers in deze snelgroeiende markt en bundelen nu hun krachten om een sterk Europees financieringsplatform te vormen.

Coenraad de Vries is blij met de krachtenbundeling: ‘Duurzame energieprojecten, scale-ups en impactondernemers kunnen nu ook financiering ophalen in andere Europese landen.’

Functiewisselingen

Christopher Grätz, medeoprichter en CEO van Invesdor, blijft aan als CEO van de Groep, terwijl Maarten de Jong, medeoprichter en managing director van Oneplanetcrowd, toetreedt tot het managementteam en de leiding krijgt over alle activiteiten in de Benelux. Coenraad de Vries en Laura Rooseboom van StartGreen Capital – initiatiefnemers en medeoprichters van Oneplanetcrowd – blijven actief betrokken, onder meer bij de implementatie van het duurzaamheidsbeleid en de internationalisering. Daarnaast neemt De Vries plaats in de Raad van Commissarissen.

Maarten de Jong: ‘Het betrekken van burgers bij de financiering van de energietransitie is iets waar veel EU-lidstaten naar streven, in toenemende mate is dit zelfs een vereiste. Crowdfunding kan hierbij een cruciale rol spelen.’ Onder zijn leiding was Oneplanetcrowd het derde financieringsplatform in Europa dat de ECSP-vergunning kreeg. ‘Deze vergunning geeft ons een flinke voorsprong in deze veelbelovende groeimarkt, die alleen in onze belangrijkste markten al een marktwaarde vertegenwoordigt van 2,47 miljard euro[2]. Het stelt ons in staat om ons te positioneren als één grote gevestigde speler, die aan strenge Europese kwaliteitscriteria voldoet. Met deze Europese wet- en regelgeving is de markt volwassen en transparanter geworden.’

Meer informatie vindt u in het volledige persbericht

[1] Emissions Gap Report 2022

[2]  The 2nd Global Alternative Finance Market Benchmarking Report (2021)

nl_NLNederlands