Ga naar hoofdinhoud

20 april 2021

Mogelijkheden creëren en kansen benutten, dat is waar ondernemers bij uitstek goed in zijn. 

De afgelopen tijd is dit door corona een enorme uitdaging geweest. Maar als we ons nu blijven blindstaren op het verleden, lopen we het risico te worden ingehaald door de toekomst. Juist daarom is het belangrijk om nu vooruit te kijken en een plan te maken om een kansrijke toekomst tijdig te financieren. En voor díe ondernemers die hier nu plannen voor maken, liggen er kansen in het verschiet.

Alternatieve MKB-financiers als toevoeging op het bancaire aanbod
Een van die kansen is het groeiende MKB-financieringsaanbod van alternatieve financiers, als toevoeging op dat van de bestaande banken. Juist deze non-bancaire partijen kunnen met hun persoonlijke aanpak het verschil maken ten opzichte van de bank omdat ze maatwerk leveren. Traditionele geldverstrekkers kijken met name naar de resultaten in de afgelopen periode. Wanneer deze periode echter door corona afwijkt van de normale resultaten is er een grotere kans op afwijzing. Een steeds groter wordende groep ondernemers kiest voor non-bancaire financiering. Uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat inmiddels 22% van de mkb-ondernemingen al voor non-bancaire financiering kiest.

Waar vind je gedegen non-bancaire financiers?
De weg naar non-bancaire aanbieders van kapitaal is nog niet bij alle ondernemers bekend en advies hierbij is vaak gewenst. Daarom slaat Oneplanetcrowd (geïnitieerd door StartGreen) hiervoor nu de handen ineen met twee partijen met veel MKB-financiering ervaring: Financieringsgilde en Geldvoorelkaar.nl. Samen introduceren wij Prognosefinancieren, waarmee ondernemers die vooruit willen kijken op hun weg uit de coronacrisis worden geholpen richting herstel.

Prognosefinanciering biedt toekomstperspectief
Prognosefinanciering, de naam zegt het al, legt de nadruk op de prognose van de onderneming voor het komend jaar, bij het beoordelen van de financieringsvraag. Op basis van de situatie van de onderneming en de verwachte scenario’s voor de komende maanden wordt de liquiditeit voorspeld met bijbehorende financieringsbehoefte. Het advies op maat, de persoonlijke begeleiding en een vlot proces biedt MKB-ondernemingen de mogelijkheid om investeringen en groei te realiseren. Daarnaast geeft de prognose een goed beeld van de risico’s en kansen voor de financiers. Een win-win situatie.

Financiële overheidsregelingen vergroten de mogelijkheden
Uit onderzoek blijkt dat naast de meeste bekende financiële regelingen vanuit de overheid, er ook mogelijkheden zijn die minder bekend zijn en daarom nog maar weinig gebruikt worden. Zo is er een uitbreiding borgstellingskrediet-Corona (BMKB-C) in het leven geroepen, waarbij de overheid garant staat voor driekwart van het financieringsbedrag. Er is bij Geldvoorelkaar.nl en Oneplanetcrowd zo’n 15 miljoen euro beschikbaar voor BMKB-C leningen en dit kan worden aangevuld met crowdfunding. Oneplanetcrowd focust zich hierbij op duurzame en impact gedreven mkb-ondernemingen en draagt op deze manier haar steentje bij aan een duurzame herstart van de economie.

Kan prognosefinanciering een oplossing bieden voor jouw onderneming? Doe dan nu een prognose quickscan via de website, meld je aan voor het webinar over groei en herstel na corona of stuur mij een e-mail: jakoba@startgreen.nl. Zo kunnen we het MKB (weer) laten ondernemen. 

nl_NLNederlands