Ga naar hoofdinhoud

30 juni 2022

Flo Schepers is trainee bij StartGreen. Ze heeft een grote affiniteit met Afrika, vrouwelijke ondernemers en duurzaamheid, dus voelt zich bij StartGreen als een vis in het water. Zeker nu StartGreen met Evenpar een fonds aan het oprichten is voor hernieuwbare-energieprojecten in Afrika.

Traineeprogramma
‘Tijdens dit tweejarige traineeprogramma maak ik – net als mijn twee collega-trainees Xavier en Michiel – kennis met ten minste vier van de zes StartGreenfondsen. Elk half jaar gaan we naar een ander fonds. Zo leren we over verschillende manieren van financieren en over de verschillende focusgebieden van de fondsen.

Dubbele impact
Na mijn master Entrepeneurship wilde ik heel graag iets doen wat impact maakt. Je kunt volgens mij de grootste impact maken door geld te brengen naar plekken waar het nodig is. Zo kwam ik bij impact investing. Voor zover ik weet is StartGreen het enige venture-capitalbedrijf dat een traineeprogramma heeft, en dan ook nog eens met zoveel verschillende fondsen. Ik kan er hier achter komen welke plek het beste bij mij past. Bovendien ligt de focus hier op impact: niet alleen financieel, maar zeker ook maatschappelijk.

Breed opgeleid
Als trainee doe ik analistenwerk en leer al doende alles over het vak. We worden heel breed opgeleid en leren over de verschillende manieren van investeren op de drie hoofdthema’s van StartGreen: hernieuwbare energie, circulaire economie en diversiteit. Elk fonds heeft zijn eigen hoofdfocus. Zo richt Energiefonds Overijssel zich voornamelijk op de energietransitie en Borski Fund op tech-innovaties en vrouwelijke ondernemers. Bijkomend voordeel: wij zorgen als roulerende analisten dat de kennis van het ene fonds nog beter gedeeld wordt met de andere fondsen.

Gelukkig toeval
Het eerste halfjaar werkte ik voor Energiefonds Overijssel en voor Evenpar, dat met StartGreen infrastructurele projecten voor hernieuwbare energie in opkomende markten gaat financieren. Omdat ik ben opgegroeid in Kenia en heb gestudeerd in Zuid-Afrika heb ik een grote affiniteit met Afrika. Toen ik hier begon, startte StartGreen net met het Evenparfonds, dus dat is voor mij een heel gelukkig toeval. Het past precies bij mijn interesses; ik geloof dat er veel investeringskansen in Afrika zijn, die veel verschil kunnen maken. Er zijn heel veel start-ups in Kenia en vooral in Nairobi. Die regio wordt ook wel de Silicon Savannah genoemd.

Vooroordelen bestrijden
Tijdens mijn studie heb ik in Kenia zelf een onderneming opgericht met Keniaanse vrouwen. Via het platform Haberdashery story ontwerp ik samen met Keniaanse talenten producten die aansluiten op de Nederlandse markt. Op de site staan ook verhalen van de makers, zodat bezoekers kunnen zien hoeveel talent, creativiteit en ondernemerschap er is in Kenia. Via Trade Not Aid willen wij hiermee ook de lokale economie stimuleren. Daarnaast ben ik fotograaf. Met mijn foto’s van Afrika laat ik zien hoeveel geluk en mooie natuur er is. Door mijn visie op Afrika te geven, wil ik bepaalde vooroordelen over dit continent bestrijden en mensen inspireren.

Verschillende fases
Evenpar is nu aan het fundraisen. Ik ben als analist voor Evenpar vrij breed bezig geweest met het vullen van de dataroom en het schrijven van het investment memorandum. Ook ben ik in Kenia in mijn netwerk op zoek gegaan naar investeerders en projecten die een investering zoeken. Verder heb ik een promotievideo en de website gemaakt, om een goed beeld te schetsen voor de investeerders.

Sinds 1 mei werk ik vier dagen voor Borski Fund en één dag voor Evenpar. Ik vind het heel leuk om betrokken te blijven bij Evenpar. Bij Borski gebeurt heel veel nu. Dat zit in een heel andere fase: Evenpar is aan het starten terwijl Borski al een paar jaar bezig is. Erg leuk om die verschillen te zien. Borski heeft ook weer een heel andere focus. Dit fonds is gericht op vrouwelijke ondernemingen en investeert vooral in femtech, healthtech, fintech en sinds kort ook in deathtech: we zijn bezig met een platform dat alle accounts van een overleden persoon sluit en verwijdert.

Van intake tot closing
Bij Borski houd ik me bezig met alle stappen in het investeringstraject: van intake tot closing. Als blijkt dat een onderneming voldoet aan de criteria van Borski, nodigen we ze uit voor een eerste gesprek. Vervolgens doe ik een quickscan: willen we verder met dit bedrijf? Zo ja, dan ga ik een verdiepende analyse doen. Ik kijk naar de markt, het product of dienst en de financiën. Als het investeringsvoorstel wordt goedgekeurd, stellen wij met de ondernemer een term sheet op. Daarin beschrijven we met welke vorm van financiering en onder welke afspraken we gaan investeren. Daarna vindt het due-diligence-onderzoek plaats, daar ben ik nog niet bij betrokken geweest.

Leuke verrassing
Nu de eerste periode voorbij is, kan ik zeggen dat analistenwerk breder en diverser is dan ik had gedacht. Ook heb ik meer verantwoordelijkheid en inspraak dan verwacht, dat vind ik heel leuk. Als je zelf een specifieke interesse hebt, kun je op zoek gaan naar bedrijven in die hoek. Dat daar ruimte voor is, vind ik een heel leuke verrassing. Ook vind ik het erg interessant om bij het hele traject betrokken te zijn. Daardoor kun je echt een relatie opbouwen met ondernemers.

Doorgroeien
Ik heb goed contact met mijn collega-trainees Xavier en Michiel. Daarnaast hebben we alle drie een sponsor, waar we doelstellings- en beoordelingsgesprekken mee hebben. Je sponsor is ook een soort vertrouwenspersoon bij wie je terechtkunt binnen het bedrijf. Heel fijn dat die je het hele traineeship begeleidt. In het begin had ik ook nog een buddy, die zorgde voor een zachte landing.

Waar ik hierna naartoe ga, staat nog niet vast. Uiteindelijk wil ik investment manager worden bij een van de fondsen. StartGreen is zo’n divers bedrijf, je raakt hier niet snel uitgeleerd en je kunt op verschillende manieren doorgroeien.’

 

nl_NLNederlands