Duurzaamheidsinformatie inzake Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
Duurzaamheidsrisico’s (Artikel 3 van de SFDR)
Het ESG-beleid van StartGreen Capital beschrijft hoe duurzaamheidsrisico’s worden geïdentificeerd en gemitigeerd door de fondsen. Onder ‘duurzaamheidsrisico’ wordt een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governance-gebied verstaan die, indien deze zich voordoet, een wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken.
Het doel van ons ESG-beleid is zowel ESG-risico’s (potentieel negatieve rendementseffecten) als ESG-kansen (potentiële waardevermeerdering) te identificeren. Zo sluiten we sectoren uit die niet aansluiten bij onze waarden, zoals de wapenindustrie, olie- en gasindustrie (fossiele brandstoffen), teerzandoliebedrijven en de tabaksindustrie. Tijdens de due diligence-fase identificeren we mogelijke bedrijfsspecifieke ESG-risico’s, zoals stikstofuitstoot, en kansen, zoals het versterken van diversiteit. Als we besluiten te investeren, worden materiële ESG-risico’s (indien aanwezig) periodiek gemonitord. De combinatie van deze praktijken moet leiden tot minder risico’s (zoals het reputatierisico), toekomstbestendigere en aantrekkelijkere portfoliobedrijven (zowel voor talent als toekomstige investeerders) en dus tot een beter rendement. Hieronder ziet u het ESG-proces in een schematisch overzicht weergegeven.
Voordat we financiering verstrekken aan een bedrijf, onderzoeken we met onze ESG survey of het bedrijf een mogelijk negatieve impact heeft op duurzaamheidsfactoren (‘inside-out’), zoals vervuiling van het milieu of kinderarbeid in de toeleveringsketen. We analyseren ook per bedrijf of het te maken heeft met ernstige externe duurzaamheidsrisico’s (‘outside-in’), bijvoorbeeld een fysiek klimaatrisico dat, als het zich voordoet, kan leiden tot een wezenlijk nadelig effect op de waarde van de belegging.
Hieronder vindt u een overzicht van de ESG-items die we voorafgaand aan het verstrekken van een financiering analyseren.
Overweging van de Principal Adverse Impacts (Artikel 4 van de SFDR)
Sinds 2021 doet StartGreen Capital jaarlijks een uitvraag bij haar portfoliobedrijven om te rapporteren over onderwerpen die voortvloeien uit de SFDR, waaronder de ‘ongunstige effecten op de duurzaamheid’ die beter bekend zijn onder de Engelse naam “Principal Adverse Impacts” (PAIs). Dit betreffen indicatoren van potentieel ongunstige effecten op mens (o.a. op diversiteit, werknemersveiligheid, mensenrechten) en milieu (o.a. door broeikasgassen en waste of op biodiversiteit).
Veel van de portfoliobedrijven van StartGreen Capital zijn relatief jong en klein. Vanwege de omvang van de bedrijven is data hierover vaak niet publiekelijk of via een dataprovider beschikbaar (zoals bij sommige grote beursgenoteerde bedrijven wel het geval is). Daarnaast hebben de portfoliobedrijven zelf vaak niet de middelen en/of verplichting om te rapporteren over deze PAI-indicatoren. De survey wordt daarom ingevuld op een “best-effort” basis. Omdat StartGreen Capital afhankelijk is van de kwaliteit van de informatie die zij van portfoliobedrijven ontvangt, kon zij in voorafgaande jaren niet de benodigde volledigheid en kwaliteit garanderen die verlangd wordt voor een publicatie van PAI-statements.
StartGreen Capital zal vanaf boekjaar 2024 wel rapporteren over de Principal Adverse Impacts (PAI’s) conform artikel 4 van de SFDR op entiteitsniveau. Hierbij is het doel van StartGreen Capital om de kwaliteit en volledigheid van deze informatie ieder jaar te verbeteren, door onder meer betere begeleiding van portfoliobedrijven en door gebruik van verbeterde applicaties.
Aangezien StartGreen Capital vanuit haar missie investeert in duurzame bedrijven en tijdens de ESG-due diligence veel van de PAI-indicatoren al zijn beoordeeld, wordt de kans klein geacht dat er materiële, negatieve effecten zullen voorkomen.
Beloningsbeleid met betrekking tot de integratie van duurzaamheidsrisico’s (Artikel 5 van de SFDR)
StartGreen Capital keert aan alle medewerkers een vaste maandelijkse vergoeding uit die niet afhankelijk is van doelstellingen. StartGreen Capital kan discretionair variabele beloningen uitkeren, dit zijn beloningen die zijn verbonden aan het behalen van criteria in relatie tot het functioneren van de medewerker, maar ook in relatie tot de financiële soliditeit van StartGreen Capital. De verhouding tussen vaste en variabele beloningen zijn passend en kunnen nooit meer bedragen dan 20 procent van het vaste inkomen. StartGreen Capital werkt niet met gegarandeerde variabele beloningen.
StartGreen Capital heeft de statutaire doelstelling om ‘door middel van haar bedrijfsvoering en activiteiten, een significant positieve invloed te hebben op de maatschappij en het milieu in zijn algemeenheid’. De beloning van medewerkers is daarom altijd gekoppeld aan doelstellingen die idealiter een positieve bijdrage leveren aan, maar in geen geval een negatieve impact hebben op, een van de Sustainable Development Goals. Investeringen en financieringen mogen slechts in aanmerking komen voor de kwantitatieve doelstellingen indien de ESG-risico’s vooraf voldoende zijn beoordeeld en bekrachtigd door het daartoe gemandateerde comité.
Lees hier het volledige beloningsbeleid.
Website fund disclosures (Artikel 10 van de SFDR)
In aanvulling op het duurzaamheidsbeleid worden hieronder per fonds beknopt de belangrijkste aspecten van duurzaamheidsinformatie weergegeven. Deze overzichten zijn conform artikelen 45 t/m 57 van de Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/1288 (SFDR RTS). Daarnaast zijn de “periodic disclosures” uit de jaarverslagen van de fondsen – zoals beschreven in Annex V van de SFDR RTS – gelinkt.
Energiefonds Overijssel
– SFDR artikel 10 – Website disclosure
Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland
– SFDR artikel 10 – Website disclosure
– SFDR RTS Annex V – Periodic disclosure
Borski Fund
– SFDR artikel 10 – Website disclosure
– SFDR RTS Annex V – Periodic disclosure
De overige mandaten van StartGreen Capital vallen niet onder de SFDR of zijn inmiddels gesloten en zijn daarom niet in bovenstaand overzicht opgenomen.
StartGreen Capital
Mauritskade 64
1092 AD Amsterdam
Bekijk op Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 568 20 60
E-mail:
info@startgreen.nl