Sinds eind 2023 ben ik investeerder en portfoliomanager bij PDENH, StartGreen Capital’s climatetech VC-fonds. Ik heb 8+ jaar ervaring als (M&A- en financierings-) adviseur en investeerder in verschillende groeifases van een onderneming – van (pre)seed, Series A/B tot beursgenoteerde bedrijven.
Zakelijke passie Ik krijg veel energie van werken met gedreven ondernemers en impactvolle bedrijven. Het is heel leuk en divers werk om te investeren in ondernemers en hen te ondersteunen om hun bedrijf te bouwen en op te schalen.
Impactmotivatie De climate-techsector is dynamisch, complex en multidimensionaal. Dit trekt mij heel erg aan. Daarnaast zie ik een enorm marktpotentieel en het belang van het halen van onze klimaatdoelen. Daar wil ik graag aan bijdragen.
Thirona is opgericht in 2014 door Eva van Rikxoort en Bram van Ginneken. Met een team van vooraanstaande software engineers en medisch onderzoekers ontwikkelt Thirona AI-technologie voor het geautomatiseerd analyseren van medische scans. Het bedrijf beschikt over de unieke combinatie van in-house expertise en toegang tot medische data voor verdere productontwikkeling, waarbij het zich richt op softwareoplossingen voor de diagnose van long- en oogziekten. De missie van Thirona is om de brug te vormen tussen de academische ontwikkelingen in het analyseren van medische scans en de klinische bruikbaarheid daarvan, door producten aan te bieden die state-of-the-art deep learning-technologie gebruiken bij het helpen van medisch specialisten in hun dagelijkse bezigheden.
The Next Closet
The Next Closet in is een duurzame marktplaats voor tweedehands luxe mode. Door zijn moderne en toekomstgerichte visie maakt het in Amsterdam gevestigde bedrijf luxe mode betaalbaar en moedigt het het idee aan van een circulaire economie waarin geliefde items worden hergebruikt in plaats van weggegooid. De missie van The Next Closet is om de tweedehands kledingmarkt mainstream te maken – waarmee ze nee zeggen tegen fast fashion en kwaliteit boven kwantiteit kiezen.
E-magy
E-magy ontwikkelt batterijtechnologie op basis van silicium. Batterijen die op dit moment veel worden toegepast, lopen aan tegen de de maximale energiedichtheid van koolstof. Deze vormt in toenemende mate een flessenhals voor efficiëntere batterijen. De batterijtechnologie van E-magy heeft de potentie om de opslagcapaciteit van batterijen te verdrievoudigen.
The Fabricant
The Fabricant is ‘s werelds toonaangevende digitale fashion house en een pionier de digitalisering van de fashion industrie. Met hun geavanceerde ontwerpen, visie en technologie hebben ze klanten als en werken ze samen met Adidas, Tommy Hilfiger, Under Armour, Atari, RTFKT, Puma, Peak Performance en Buffalo London, om er maar een paar te noemen. De langetermijnvisie van The Fabricant is het creëren van tools en producten die de mode-industrie transformeren naar een volledig digitaal bestaan in zowel productie als consumptie, terwijl het creëren van mode wordt gedemocratiseerd tot een samenwerkingsproces dat gebruikmaakt van 3D-technologie en de creativiteit van de consument, toegankelijk voor iedereen.
Zielwear
Zielwear is een ‘fashion on-demand’ bedrijf, met de visie en ambitie om on-demand productie op grote schaal te faciliteren. Zielwear bouwt aan een technologieplatform om kleding te ontwerpen, produceren en leveren aan bedrijven op basis van de werkelijke vraag van de consument. Zielwear doet dit onder leiding van serial entrepreneur, Marleen Vogelaar. Als co-founder van Shapeways heeft Marleen ‘s werelds grootste 3D-printservice en marktplaats voor consumenten opgezet. De expertise in digitale productie zet Marleen nu om naar de kledingindustrie, waarmee overproductie en voorraden worden geminimaliseerd en klanten duurzame kleding van topkwaliteit op maat kunnen verkopen, zonder minimumbestelling en levering binnen 10 dagen.
Atlantic Therapeutic
Atlantic Therapeutics ontwikkelt medische hulpmiddelen en de bijbehorende software, apps en technologieën om incontinentie te behandelen. De missie van het bedrijf is om de kwaliteit van leven voor miljoenen mensen te verbeteren, door hen in staat te stellen hun bekkengezondheid te herstellen en te versterken, en zo het vertrouwen en de controle te herwinnen om een actief leven te leiden. Het product, INNOVO, is een door de FDA goedgekeurde behandeling met CE-markering voor vrouwen die lijden aan stress-urine-incontinentie. Het werkt door het leveren van klinisch bewezen, veilige, niet-invasieve bekkenbodemstimulatie via unieke draagbare technologie. De revolutionaire tool helpt een zwakke bekkenbodem te voorkomen door actief de oorzaak te behandelen in plaats van de symptomen. Resultaten van klinische studies, uitgevoerd op meer dan 600 proefpersonen, bevestigen consequent verbeteringen in de belangrijkste resultaten, symptomen en aanvaardbaarheid.
Asperitas
Het van oorsprong Haarlemse Asperitas heeft een technologie (op basis van vloeistofkoeling) ontwikkeld en op de markt gebracht om datacenters, voor zelfs de meest veeleisende gebruikers, klimaatonafhankelijk en duurzaam te laten functioneren.
Sympower
Sympower ontsluit inkomstenstromen door de waarde van flexibiliteit in alle energiemarkten en industrieën te maximaliseren.
IME Medical Electrospinning
IME Medical Electrospinning is al meer dan tien jaar een toonaangevende speler op het gebied van het ontwikkelen en implementeren van elektrospinprocessen en apparatuur voor de fabricage van medische hulpmiddelen voor (regeneratieve) geneeskunde en medicijnafgifte. IME Medical Electrospinning heeft een unieke reeks innovaties ontwikkeld in de elektrospintechnologie voor de reproduceerbare en schaalbare productie van elektrogesponnen materiaal onder streng gecontroleerde omstandigheden die vereist zijn voor de MedTech- en Pharma-markt. Onder leiding van Judith Heikoop zet het Nederlands deep-tech bedrijf actief in op groei en internationale expansie van co-development trajecten in onder meer de MedTech- en Pharmaindustrie.
Composite Production Technology
Dankzij de lichtgewicht tankcontainer van CPT, gemaakt van composieten, besparen logistieke bedrijven aanzienlijk op de kosten van transport. Door het mindere gewicht kan dezelfde hoeveelheid vloeistof met minder transportbewegingen vervoerd worden en realiseren vervoerders, naast een kostenbesparing, ook een CO2 reductie.
RGS Development
Als ontwikkelaar en producent van innovatieve thermo-elektrische modules is RGS Development een van de eerste partijen die restwarmte van hoge temperaturen (700-1200°C) efficiënt en economisch rendabel kan omzetten in elektriciteit. Met de gepatenteerde giettechnologie is een doorbraak in de toepassing van thermo-elektrische systemen binnen handbereik.
Sun Invest Noord-Holland is een initiatief van zonne-energieontwikkelaar Ecorus. De nieuwe onderneming wil een significante bijdrage leveren aan de duurzame economie in de provincie Noord-Holland. Hiervoor verschaft zij financiering aan woningcorporaties, bedrijven en overheden, zodat deze partijen zonnepanelen kunnen aanschaffen. De investering moet ervoor zorgen dat Sun Invest jaarlijks 20.000.000 kWh aan zonne-energie kan opwekken, voor circa 10.000 huishoudens.
B4Energy
Met B4Energy wil slaspecialist B-Four Agro elk jaar twee miljoen Nm3 groen gas produceren voor 1.400 Noord-Hollandse huishoudens. Daarvoor bouwt het bedrijf uit Warmenhuizen een biovergistingsinstallatie op eigen terrein. Als voeding gebruikt de vergister elk jaar 16.000 ton biomassa die bestaat uit plantaardige reststromen van B-Four Agro zelf en agrarische bedrijven in de regio. Het groene gas dat vervolgens vrijkomt, wordt ingevoerd in het aardgasnet en voorziet zowel de huishoudens als de kweeksystemen van B-Four Agro van duurzame energie.
Wocozon
Wocozon heeft als missie om sociale huurders maximaal te laten profiteren van zonne-energie, zonder dat zij er zelf in hoeven te investeren. Daarvoor verhuurt het bedrijf zonnestroominstallaties aan woningcorporaties. Zij kunnen zo op een laagdrempelige manier hun vastgoedportefeuille verduurzamen en de woonlasten van hun huurders structureel verlagen.
De Groene Aggregaat
De Groene Aggregaat maakt zich hard voor de verduurzaming van de bouwsector in Noord-Holland. Daarvoor bouwt het bedrijf in eigen beheer op maat gemaakte hybride aggregaten. Initiatiefnemer is Maru Systems, het installatiebedrijf uit De Rijp dat gespecialiseerd is in duurzame energie-oplossingen.
ChainCraft
ChainCraft ontwikkelt technologieën waarmee duurzame biobased chemicals worden gemaakt. Het zijn alternatieven voor de niet-duurzame grondstoffen die de chemie-, food- en feed-industrie gebruikt. Het bedrijf is een spin-off van Wageningen University & Research en heeft nu Amsterdam als uitvalsbasis.
De 7 Deugden
De 7 Deugden werkt vanuit een duidelijke maatschappelijke missie. Dat komt onder meer tot uiting in het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast deze sociale invulling, heeft de brouwerij ook uitgesproken duurzaamheidsambities.
Triple Solar
In de energietransitie naar het gebruik van warmtepompen als vervanging voor de gasketel, stuit de consument op de geluidsoverlast van de bestaande systemen. Triple Solar heeft in de afgelopen acht jaar gewerkt aan een zuinig, efficiënt en geluidloos systeem en heeft wereldwijd het patent op het warmtepomppaneel. Een warmtepomppaneel combineert een zonnepaneel (elektra) met een thermisch systeem waardoor het systeem dag en nacht, zomer en winter warm water voor verwarming en tapwater levert.
The Next Closet
Het van origine Amsterdamse bedrijf The Next Closet geeft merkkleding een tweede leven op haar eigen online marktplaats en levert zou een bijdrage aan circulariteit.
Volgroen
Volgroen werkt eraan om de energievoorziening in Nederland en Europa steeds meer uit kleinschalige schone energietechnologieën te laten bestaan. Deze technologieën leveren grote energiebesparing- en kostenvoordelen voor het bedrijfsleven op.
CoVadem
Voor verbeteren van de efficiency in de binnenscheepvaart en daarmee het verlagen van de CO2 uitstoot, heeft CoVadem een inventieve oplossing. Door actuele dieptemetingen van talloze binnenvaartschepen te verenigen in één actueel overzicht, heeft elke schipper toegang tot de meest actuele vaardiepte van de Nederlandse waterwegen.
Fairphone
Een ethische en eerlijke telefoon. Dat is het product van Fairphone. Dat betekent duurzame materialen, maar ook eerlijke werkomstandigheden voor de mensen die je telefoon maken.
Warmtenet Zaanstad
Vanaf eind 2019 beschikken zo’n 2200 Zaanse huishoudens en diverse bedrijven over duurzame (rest)warmte. Over Warmtenet Zaanstad Dit open warmtenet wordt op de groei aangelegd. Dat betekent dat zowel nieuwe afnemers als nieuwe (warmte)leveranciers in een later stadium kunnen worden aangesloten.
EST-Floattech
EST‐Floattech is wereldwijd één van de leidende partijen op het gebied van maritieme batterij- en energieopslagsystemen en met meer dan 50 projecten gerealiseerd zijn ze wereldwijd nummer twee.
MX3D
MX3D is een Amsterdams bedrijf dat op een duurzame en kosteneffectieve manier middels 3D-printtechnologie complexe stalen constructies kan fabriceren. De robots die MX3D met eigen software aanstuurt, zijn gericht op het printen van metalen objecten in vrijwel elk formaat of vorm, waarbij tevens een significante materiaalbesparing kan worden gerealiseerd.
MUD Jeans
MUD Jeans produceert duurzame spijkerbroeken waarvoor de grondstof op dit moment al voor 40 procent bestaat uit gerecycled katoen. Dankzij een investering van PDENH wil MUD Jeans dit op korte termijn opvoeren tot 100 procent.
Dexter Energy Services
Dexter Energy ontwikkelt software voor het beheer van energienetten, gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Door het gebruik en de belasting van het energienet te voorspellen, bieden zij een unieke service aan energiemaatschappijen en andere grote leveranciers en afnemers van het energienet.
Composite Production Technology
Dankzij de lichtgewicht tankcontainer van CPT, gemaakt van composieten, besparen logistieke bedrijven aanzienlijk op de kosten van transport. Door het mindere gewicht kan dezelfde hoeveelheid vloeistof met minder transportbewegingen vervoerd worden en realiseren vervoerders, naast een kostenbesparing, ook een CO2 reductie.
Opleiding:
Bachelor of Business Administration en Master of Organizational Science aan de Universiteit van Tilburg en verschillende management cursussen bij IMD Lausanne.
Ervaring:
Meer dan 15 jaar ervaring in venture capital, management, corporate venturing en banking.
Expertisegebied:
Venture capital, organisational development, business development voor snel groeiende organisaties, ondernemerschap en corporate venturing.
Nevenfuncties:
Managing Partner OnePlanetCrowd en Bestuurslid European Crowdfunding Associatie (ECN), Europese brancheorganisatie van crowdfundingplatforms.
Frog
Frog Navigation Systems ontwikkelt, produceert en verkoopt besturing- en controlesystemen voor vrij beweegbare, elektronisch bestuurde voertuigen (AGV-systemen). AGV staat voor Automatic Guiding Systems = zelfbesturingsystemen).
Het unieke van de gepatenteerde Frog systemen is dat zij een oplossing bieden waardoor het logistieke- en openbare vervoer veel flexibeler en alsmede ook buiten toegepast kan worden. Omdat dit AGV-systeem ook op hoge snelheden goed functioneert, maakt Frog het mogelijk om zowel transportsystemen als openbaar vervoersystemen te optimaliseren. Door toepassing van deze systemen in voertuigen voor zowel personen- als goederenvervoer wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan vermindering van bovengenoemde problemen van mobiliteit.
In September 2013 is Frog Systems Holding B.V. overgenomen door Oceaneering Holdings SARL
FiberCore Europe
FiberCore Europe is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van dragende constructies van vezelversterkte kunststof (composiet) voor de sectoren bouw en infrastructuur. Het bedrijf levert onder meer bruggen, drijvende wegen, balkons en geluidsschermen. FiberCore Europe heeft in korte tijd een forse trendverandering gerealiseerd in de anders zo traditionele bouwsector. Deze nieuwe trend om licht, snel en duurzaam te bouwen vindt inmiddels internationaal navolging.
Draagconstructies van vezelversterkte kunststof genereren een aanzienlijke milieuwinst. Eenvoudigweg omdat deze nieuwe constructies twintig keer lichter zijn dan beton of staal, veroorzaken ze zo’n twintig keer minder CO2-uitstoot. Daarnaast is het productieproces energiearm en schoon. Ten slotte, composiet is als restmateriaal chemisch inert. Na de technische levensduur kan de totale energieinhoud en de vezels worden teruggewonnen.
FiberCore Europe realiseerde alleen al in Nederland acht bruggen van vezelversterkte kunststof. Vorig jaar nog, werd de grootste koolstof brugoverspanning ter wereld geëxposeerd op de prestigieuze JEC in Parijs. De basis van het bedrijf is een aantal slimme patenten, geautomatiseerde engineering en een innovatief productiesysteem. FiberCore Europe levert producten, die initieel op kostprijs kunnen concurreren met traditionele bouwmaterialen zoals staal en beton. Door de lange levensduur en omdat het materiaal onderhoudsvrij is, zijn de composiet draagconstructies over de totale levensduur vele malen goedkoper dan vergelijkbare constructies in staal en beton. Ook daar speelt FiberCore Europe in op de trend dat infrastructurele projecten steeds vaker worden beoordeeld op de total costs of ownership.
Visions Connected levert videocommunicatie als gebruiksvriendelijke en gebruiksklare service. Voor een vast bedrag per maand kunnen klanten gebruik maken van videocommunicatie. Daarnaast ontwikkelt en realiseert Visions Connected maatwerk videoapplicaties.
Steeds meer organisaties gebruiken videocommunicatie voor de contacten met hun klanten, partners en toeleveranciers. Ook voor onderlinge contacten tussen medewerkers, al dan niet op verschillende locaties, kan videocommunicatie een grote rol spelen. Videocommunicatie verandert de manier waarop bedrijven opereren en mensen samenwerken. De ontwikkelingen gaan snel, er is steeds meer mogelijk, ongeacht de te overbruggen afstanden: van besloten incidentele videoconferenties tussen twee of meer locaties – waar ook ter wereld – tot openbare webvideo-tools en van naadloos geïntegreerde videovoorzieningen in bestaande bedrijfsprocessen tot platforms voor o.a. interactieve video-oplossingen voor mobiele netwerken.
Videocommunicatie biedt concrete voordelen, zoals hogere efficiency en beter rendement in bedrijfsprocessen. Het bespaart reistijd, bevordert een snellere uitwisseling van kennis(bronnen) en ervaring en vergroot de inzetbaarheid van experts.
Intivation maakt het samen met mobiele telefoonfabrikanten en netwerkproviders mogelijk dat mobiele communicatie bereikbaar wordt voor 1.6 miljard mensen die in regio’s wonen waar een betrouwbaar elektriciteitsnet niet altijd vanzelfsprekend is.
Intivation ontwikkelt en vermarkt innovatieve technologie die de output van zonnecellen verhoogt. Hierdoor wordt het mogelijk om zonnecellen in kleine elektronische consumentenproducten in te bouwen. Intivation werkt samen met enkele van ‘s werelds grootste ODM fabrikanten en heeft brede ervaring in het toepassen van zonnecellen in draagbare electronica.
Intivation is in 2003 opgericht als True Solar Autonomy, nadat uitvinder Anne Osinga een nieuwe manier had ontwikkeld om de output van voltages te verhogen. De techniek is de afgelopen jaren verder ontwikkeld en verbeterd, waardoor de omzetting van zonne-energie naar elektriciteit nu snel en efficiënt verloopt.
Intivation is klaar om de techniek op grote schaal in de markt te gaan zetten en zal zich gaan focussen op draagbare consumenten elektronica voorzien van zonnecellen, voornamelijk mobiele telefoons en opladers.