Ga naar hoofdinhoud

4 januari 2022

Febe van den Bergen liep 4 maanden stage bij Borski Fund. Na afronding van haar bachelor Business Administration aan de Erasmus Universiteit koos Febe ervoor om in een tussenjaar ervaring op te doen in de praktijk en zo alles te leren over de wereld van venture capital. In dit blog deelt ze haar ervaringen.

Complete cyclus
Nu het einde van mijn stageperiode bij Borski Fund nadert, blik ik met plezier terug op wat ik daar de afgelopen maanden heb gedaan. Het proces bij een venture-capital-fonds begint bij een lead. Daarna doorloopt het fonds een aantal fases: het doet analyses, houdt meetings en schrijft stukken. Met een stage van 4 maanden had ik het doel om een hele deal mee te maken en zoveel mogelijk kanten van een venture capital-fonds mee te krijgen. Spoileralert: dat is inderdaad gelukt.

Bij Borski Fund zijn er 6 stappen in het investeringsproces: 1) Intake 2) Interne analyse 3) Due dilligence 4) Contractvorming 5) Participatie en 6) Exit. Aan elke fase zijn acties verbonden. Die fases heb ik (bijna) allemaal mee mogen maken, voor verschillende bedrijven.

1. Intake: de start van het investeringsproces
Sommige ondernemers kloppen zelf bij Borski Fund aan, daarnaast gaat het team zelf op zoek naar relevante start-ups. In dat kader woonde ik vergaderingen bij met Borski Fund-partner The Next Women waarin we leads uitwisselden. Hiernaast was ik betrokken bij verschillende evenementen met andere investeerders in binnen- en buitenland, die herhaaldelijk interessante leads voortbrachten. Borski Fund investeert in diverse en all female-teams die een technologiebedrijf hebben opgericht.

Voor de intake heb ik meer dan 100 pitchdecks voorbij zien komen en heb ik eerste analyses gemaakt: Is er een fit met de investeringscriteria? Wat vertelt een eerste marktscan? En wat is de achtergrond en vaardigheden van ondernemers? Hierdoor kon de rest van het team zich focussen op bedrijven die echt passen bij Borski Fund.

Niet alleen leerde ik snel herkennen wat een potentiële nieuwe participatie kan zijn, maar ik leerde ook over het contact met ondernemers en het geven van feedback en tips. Om het hele proces nog efficiënter te maken, is Borski Fund – net als de andere fondsen van StartGreen Capital – gedurende mijn stageperiode overgestapt op een nieuw CRM-systeem. Tijdens de invoer van alle data zag ik meer dan 350 pitchdecks. Daardoor heb ik een goed beeld gekregen van het start-up-landschap in Nederland en Europa. Bovendien bood dit proces de mogelijkheid om wekelijks samen te werken met de verschillende fondsen binnen StartGreen.

2. Interne analyse: het koffie-uurtje als pressure cooker
Wanneer bedrijven door die eerste analyses heen zijn gekomen, nodigt Borski Fund de ondernemers uit voor het ‘koffie-uurtje’. Dat is een eerste kennismaking en biedt de mogelijkheid dieper in te gaan op het pitchdeck. Ik organiseerde deze koffie-uurtjes en ben bij meer dan 25 van deze bijeenkomsten betrokken geweest. Ik vond het heel leerzaam om buiten de analyses ook echt in gesprek te gaan met de ondernemers over hun propositie. Wanneer uit deze gesprekken een positieve fit kwam met het fonds, gingen we verder aan de slag met interne analyses.

Eerst stelde ik een geheimhoudingsverklaring (NDA) op, waarna ik extra informatie en toegang tot verschillende datarooms kreeg, zodat ik dieper onderzoek kon doen naar het bedrijf. Dat deed ik onder andere met een door Borski Fund ontwikkelde QuickScan: dat brengt in een handig overzicht de aandachtspunten naar boven over het product/dienst, de markt, het team en het financiële plaatje. Verder heb ik verdiepende concurrentieanalyses gedaan voor bedrijven in zowel de health-sector als de fashion industry. Ook heb ik een beautymarkt-analyse gedaan om zo de meest veelbelovende start-ups in deze markt te selecteren.

Met een benchmarkdocument van Borski Fund kon ik bedrijven met elkaar vergelijken en analyses uitvoeren op basis van verschillende operationele en financiële metrics. In deze fase stelt het team een termsheet op met een eerste waardering en een beschrijving van het verdere proces.

3. Due diligence: iedereen kan zijn zegje doen
Tijdens de due diligence doet het fonds verdiepend onderzoek en praat het met verschillende partijen om zo tot een accuraat beeld te komen over de onderneming. Wat ik het interessante aan deze fase vind, is dat naast je eigen analyses, die van andere experts tot nieuwe inzichten kunnen leiden. Daar heb ik veel van geleerd. Zo is er bij Borski Fund een Future of health-commissie die meekijkt naar ondernemingen in de health-sector.

Ook heb ik strategie-sessies met co-investeerders bijgewoond en heb ik gesprekken gevoerd met verschillende LP’s (limited partners) van Borski Fund en met ondernemingen die in hun expertisegebied vallen. Wanneer er na al deze gesprekken en analyses nog steeds een positief beeld overbleef, was het tijd om het investeringsvoorstel voor de Investeringsadvies commissie (IAC) te schrijven. Ik heb verschillende IAC-meetings bij mogen wonen, waarin de IAC voorstellen besprak en een uiteindelijk advies gaf. Naast de IAC, moesten sommige bedrijven ook nog langs de Advisory Board, en ook deze meetings mocht ik helpen voorbereiden en bijwonen.

4. Contractvorming: details zijn belangrijk
Na al die adviezen en gesprekken kon het team van Borski Fund haar eigen afweging maken over een closing van de deal. De laatste onderhandelingen over de shareholders agreement vonden plaats en ik kon beginnen aan het factsheet: een document met alle belangrijke informatie over het bedrijf voor alle investeerders in Borski Fund. Daarnaast maakte ik het post-closing-document, met de belangrijkste punten van de deal.

5. Participatie: een portfolio dat gendergelijkheid bevordert (en nog veel meer SDG’s)
Elke maandagochtend was er een zogenoemde dealflow meeting met het hele Borski-team, inclusief de venture partners: Dagmar en Aletta. Hierin bespraken we de voortgang van de bedrijven in de pijplijn; in elke fase van de cyclus. Naast deze wekelijkse meeting, was er elke donderdag een meeting over de portfoliobedrijven. Daar bespraken we de aandachtspunten aan de hand van het Value Creation Model.

Ter voorbereiding op deze meetings was ik betrokken bij update calls met de onderneming. Ook bekeek ik maandcijfers en keek ik samen met analist Stefan hoe de bedrijven ervoor staan op het gebied van de Sustainable Development Goals van de VN. Borski Fund investeert niet alleen in vrouwelijke ondernemers, waarmee ze bijdragen aan SDG 5: Gendergelijkheid, maar 89 procent van de dealflowbedrijven draagt ook bij aan een van de andere 17 SDG’s. Iets waar ik zelf erg enthousiast over kan worden.

6. Exit: wordt vervolgd
Na een aantal jaar worden de aandelen in een bedrijf verkocht. Hoewel ik tijdens mijn stage heel wat exit-strategieën voorbij heb zien komen, heb ik zelf geen exit meegemaakt. Maar ik kom, wanneer de tijd daar is, nog wel eens langs om te kijken hoe dat nou precies in zijn werk gaat.

Leerzame ervaring
Nu is het toch echt het einde van mijn stage bij Borski. Op mijn eerste werkdag vroeg ik nog: ‘Wat is een pitchdeck?’ De tijd daarna is voorbij gevlogen. Het was een ontzettend leerzame ervaring waarin ik enorm veel heb mogen doen en waarin ik een compleet beeld heb gekregen van het reilen en zeilen van een venture capital-fonds.

Bedankt
Simone, Laura, Bertrand, Stefan, de venture partners, de health commissie, de IAC, de Advisory Board, alle collega’s van StartGreen en natuurlijk alle ondernemers: bedankt voor alles wat jullie mij hebben geleerd! Ik blijf jullie volgen. Ik sluit helaas deze stage af zoals ik hem ben begonnen, namelijk in quarantaine met een positieve coronatest, maar ik zie jullie snel weer op het prachtige kantoor in het KIT.

Tot slot wil ik wijzen op de mogelijkheid om een stage te lopen bij Borski Fund. Daarvoor kun je je aanmelden via deze link: Vacature – Borski Fund

Andere stages bij StartGreen kun je vinden op de pagina Werken bij StartGreen Capital

nl_NLNederlands