Ga naar hoofdinhoud

5 januari 2024

Portfoliobedrijf Asperitas heeft, als onderdeel van een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen, financiering gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het consortium krijgt de financiering voor het Modular Integrated Sustainable Datacenter project (MISD), dat energieverbruik en CO2-uitstoot van datacenters helpt verminderen.

De Europese Commissie gaf afgelopen 5 december groen licht voor het IPCEI-CIS programma. IPCEI-CIS staat voor Important Project of Common European Interest – Cloud Infrastructure and Services. De Nederlandse overheid trekt 70 miljoen euro uit voor het MISD-project en andere Nederlandse IPCEI-CIS projecten.

Gebundelde expertise

Het MISD-consortium, dat naast Asperitas bestaat uit BetterBe, Deerns, Eurofiber, NBIP (National Internet Providers Management Organization), TNO en Universiteit Twente, brengt uiteenlopende expertises samen om tot duurzame oplossingen voor de cloudinfrastructuur van de toekomst te komen. MISD wil een reductie van meer dan 50 procent bereiken in het totale energieverbruik, van koeling tot rekenkracht en datastromen.

Maikel Bouricius, CMO van Asperitas, benadrukt de betekenis van de financiering voor de vooruitgang van energiezuinige datacenters: “Het MISD-project is het resultaat van jarenlange samenwerking in Nederland op het gebied van energiezuinige datacenters. Deze financiering maakt het mogelijk dat Nederland een ontwikkelingshub wordt voor de volgende generatie datacenters.”

Sinds 2019 betrokken

De reis van StartGreen Capital met Asperitas, pionier in vloeibare koeloplossingen, begon in 2019 met de eerste investering vanuit StartGreen-fonds PDENH in het bedrijf. Sindsdien heeft Asperitas extra investeringen aangetrokken van andere prominente investeerders.

StartGreen voorziet een toekomst waarin een duurzame cloud-infrastructuur, mogelijk gemaakt door innovatieve oplossingen zoals die van Asperitas, de norm wordt in het steeds veranderende landschap van cloud computing.

Jonathan Moed, Investment Manager van PDENH: ‘We blijven als StartGreen ons best doen om visionaire bedrijven te ondersteunen die de toekomst van klimaatvriendelijke technologie vormgeven. We hebben het volste vertrouwen in Asperitas’ leiderschap en technologie en in het potentieel van de markt voor geavanceerde koeloplossingen als geheel.’

Over PDENH

PDENH (Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland) is in 2014 opgericht door de provincie Noord-Holland met als doel de duurzame economie in Noord-Holland te stimuleren. Het fonds investeert risicodragend in bedrijven en projecten die zich richten op de energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie. PDENH heeft een omvang van 85 miljoen en beheert een dynamische en complexe portefeuille van 29 ondernemingen en projecten. De bedrijven worden actief beheerd door de investment teams en het fondsmanagement. Meer informatie over het fonds vindt u op: www.pdenh.nl

nl_NLNederlands