Ga naar hoofdinhoud

24 augustus 2022

Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) investeert samen met Positron Ventures, Invest-NL en Impuls Zeeland in totaal €12,5 mln in Thorizon, een bedrijf dat kernafval omzet in energie. Dit type investering in een veiligere en duurzamere vorm van kernenergie is een noodzakelijke stap op weg naar de energietransitie.

De door Thorizon ontwikkelde thorium-gesmolten zoutreactor gebruikt langlevend kernafval en het – ruim voorradige – metaal thorium als brandstof. Daardoor kan dit type reactor een belangrijke bijdrage gaan leveren aan een veilige, vrijwel onuitputtelijke en CO2-vrije energievoorziening.

Essentiële analyses en tests
Thorizon is ontstaan als spin-off van de Nuclear Research and consultancy Group (NRG), de belangrijkste producent van radio-isotopen voor medisch gebruik in Europa en beheerder van de onderzoeksreactoren in Petten. Thorizon werkt al een aantal jaar aan dit volledig nieuwe type reactor. Met de investering van € 12,5 miljoen kan Thorizon essentiële analyses en tests uitvoeren, waarmee ze het ontwerp voor het eerste prototype kan voltooien. De eerste reactor moet voor 2035 gebouwd zijn.

Oprichter Lucas Pool: ‘Wat een aantal jaar geleden begon als een goed idee, heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een veelbelovend reactorontwerp. We zijn ontzettend blij met het vertrouwen van onze investeerders en ontwikkelpartners.’

Kortlevend afval
Thorizons technologie kan een belangrijke schakel worden in de wereldwijde energievoorziening, zeker gezien de verwachte groei van de energievraag en de uitfasering van fossiele bronnen. Het systeem van Thorizon mengt bestaand langlevend kernafval met het veelvoorkomende metaal thorium, en zet zo een groot deel van het langlevend afval van bestaande kerncentrales om in kortlevend afval en CO2-vrije energie.

Toonaangevende kennispartners
Voor de ontwikkeling van de technologie gaat Thorizon nauw samenwerken met meerdere partijen, waaronder het Franse Orano, wereldleider op het gebied van recycling van nucleaire materialen, en met het eerder genoemde NRG. Thorizon is in gesprek met EPZ, bedrijver van kerncentrale Borssele, over de realisatie van een eerste systeem op hun terrein. Ook is er een breder consortium betrokken van kennisinstellingen zoals TU Delft en DIFFER, toeleveranciers en industriële dienstverleners die de ontwikkeling ondersteunen.

Sterke combinatie investeerders
De investeerders vormen een sterke combinatie van private en publieke partijen. De private partijen zijn venture-capitalfonds Positron Ventures, een privé-investeerder, en het bedrijf Huisman, dat naast investeerder ook industriële toeleverancier wordt. Vanuit de publieke sector investeren PDENH (lead-investor), Invest-NL en Impuls Zeeland in Thorizon. De partijen investeren in Thorizon omdat zij in de technologie van het bedrijf een zeer serieuze kandidaat zien om de transitie naar een carbonneutrale economie te versnellen, door de ontwikkeling van een volledig nieuwe, veilige, vrijwel onuitputtelijke en CO2-vrije energiebron.

U kunt meer lezen over deze innovatie op Change.Inc

nl_NLNederlands