Ga naar hoofdinhoud

2 februari 2023

Arthur Jongejans heeft net zijn meewerkstage bij StartGreen als Impact Investment Analyst succesvol afgerond. In dit blog vertelt hij wat hij het afgelopen halfjaar heeft gedaan en geleerd.

‘Tijdens mijn opleiding aan de Erasmus University College kwam ik erachter dat ik de combinatie economie en duurzaamheid interessant vind. Omdat ik me daar verder in wilde verdiepen, doe ik nu een premaster Economie aan de UvA. In mijn zoektocht naar een geschikte stageplaats googelde ik op ‘duurzaam investeren’ en kwam zo bij StartGreen terecht. Ik zag op de site de vacature voor een meewerkstage Impact investment Analyst en heb meteen gereageerd.

Positief verrast

Tijdens deze stage ontwikkel je een financiële blik op investeringen én leer je over de maatschappelijke impact van die investeringen. In het begin dacht ik dat investeringsbeslissingen werden genomen op basis van berekeningen in Excel en dat je die toetst aan eisen. Al snel kwam ik erachter dat een investeringsbeslissing veel meer een holistische afweging is, waarbij heel veel kwalitatieve aspecten meespelen: de samenstelling van het team, de timing en of dit wel de beste oplossing is voor dat bepaalde probleem. Alle puzzelstukjes samen bepalen of je wel of niet gaat investeren. Daar was ik positief door verrast.

Persoonlijke ontwikkeling

Mijn stagebegeleider werkt voor aantal fondsen van StartGreen. Mijn werkzaamheden waren heel gevarieerd. Door mee te draaien met alle facetten van impact-investeren, heb ik een brede kijk in de keuken van impact-investeren gekregen. Mijn begeleider stelde mijn persoonlijke ontwikkeling vanaf het begin voorop, zodat ik kon leren wat ik wilde leren. Om structuur te behouden in mijn werkzaamheden, werkte ik drie dagen per week voor Energiefonds Overijssel. Elke vrijdagmiddag kon ik een uur lang al mijn vragen die voortkomen uit mijn werk aan mijn stagebegeleider stellen. Ik vond zijn perspectief vanuit zijn ervaring heel inzichtgevend. Eens per maand evalueerden we waar ik stond en wat ik hier nog wilde leren.

Ik was dus absoluut niet alleen maar 24/7 bezig met Excel-sheets invullen, zoals ik vooraf verwachtte. Ik vergaarde informatie, deels vanachter mijn laptop en deels door in gesprek te gaan met founders. Verder deed ik op evenementen kennis op over thema’s en markten. Eigenlijk mocht ik van alle werkzaamheden die Investment Managers en Investment Directors doen een klein beetje mee proeven.

Waardetoevoeging

Daarnaast heb ik bijgedragen aan het Impact Report 2021. Daarvan heb ik geleerd hoe je impact berekent en volgens welke regels. Ik heb onder andere de CO2-reductie van de investeringen van Energiefonds Overijssel berekend. Ieder fonds dat StartGreen beheert heeft zijn eigen focus; Energiefonds Overijssel richt zich op versnelling van de energietransitie. Ik kon vooral waarde toevoegen aan de totstandkoming van het rapport door de data die de portfoliobedrijven van alle fondsen hadden aangeleverd te aggregeren. Daar voerde ik sanity checks op uit: kloppen de berekeningen? Zijn ze goed geïnterpreteerd?

Waar ik dacht dat dat iets kon toevoegen, gaf ik mijn mening. Dat ligt in mijn karakter, ik heb geen last van machtsstructuren. Ik geef mijn mening wel altijd met respect voor wat mensen doen en hebben opgebouwd. Ik had het gevoel dat dat hier kon; er was ruimte om dingen te delen. Bij een groter bedrijf zou ik dat niet zo snel doen. Dat was ook een van de redenen om te kiezen voor een kleiner bedrijf.

Start carrière

Dit is mijn eerste stage. Ik heb dus geen vergelijk, maar ik heb deze stage als heel prettig ervaren. Volgend jaar ga ik een ‘gewone’ master doen. Het lijkt me leuk om de academische kant van duurzaam investeren verder te onderzoeken. Omdat ik meer wil leren in de praktijk, wil ik voor mijn master stagelopen op het gebied waar economisch beleid en klimaatbeleid elkaar kruisen. Na master en stage maak ik dan de balans op: waar heb ik de meeste energie van gekregen? Wat lijkt me een fijne werkplek om mijn carrière te starten? De kans is zeker aanwezig dat dat hier bij StartGreen is.

Noodzakelijke innovaties

Duurzaamheid is voor mij tijdens mijn stage belangrijker geworden. Ik ben hier bewuster gaan nadenken over bepaalde keuzes; als ik ga reizen stap ik bijvoorbeeld niet zomaar in het vliegtuig. In deze omgeving kom je veel met duurzaamheid in aanraking. Je krijgt tips en tricks van collega’s en van andere duurzame ondernemers in het SDG House. Het is me duidelijker geworden dat we veel innovatie nodig hebben om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het lijkt me heel gaaf om daar later in mijn carrière wat mee te gaan doen.

Ruime groeimogelijkheden

Ik zou deze stage zeker aanbevelen. Je kunt hier veel superveel leren over duurzaam investeren. Ook vond ik de werksfeer bij StartGreen heel fijn. Iedereen beantwoordde welwillend mijn vragen. Een belangrijke voorwaarde is denk ik dat je intrinsiek gedreven bent door verduurzaming. Je achtergrond is niet heel belangrijk: je kunt hier sowieso superveel leren. Ik heb zelf ook geen finance achtergrond; dat kun je on the job leren. Je kunt hier bovendien persoonlijk meer groeien dan bij een grotere corporate, waar vaak veel is afgetimmerd. Hier krijg je alle ruimte om zelf kansen te grijpen, terwijl je goed wordt begeleid.’

Benieuwd naar de stagemogelijkheden bij StartGreen? Je vindt ze op de pagina: Werken bij StartGreen Capital

 

nl_NLNederlands